CLT – Cross Laminated Timber

CLT sistem gradnje relativno je nov, ali smo prepoznali njegove kvalitete i prednosti te pomoću njega uspješno gradimo modularne montažne kuće, sanitarne ćelije te višestambene objekte.

Cross-Laminated Timber(CLT) ili u prijevodu križno lamelirano drvo je sustav gradnje montažnih objekata koji je tehnološki nešto noviji u usporedbi s frame sustavom gradnje. Unatoč tome, CLT je rezultat dugogodišnjeg razvoja i unaprijeđenja drvenih konstrukcijskih tehnologija tijekom vremena.

CLT sustav gradnje sve se više koristi kao održiva alternativa tradicionalnim materijalima kao što su beton i čelik.

Glavna karakteristika CLT sustava je njegova slojevita konstrukcija. Drvene ploče međusobno se postavljaju križno, pod pravim kutem, te se lijepe i stavljaju pod prešu. Rezultat toga je izuzetno čvrst i stabilan panel. Dodatna velika prednost je što se CLT paneli u cijelosti mogu proizvesti u tvornici te se potpuno gotovi i spremni za ugradnju transportiraju na gradilište. To znatno ubrzava proces gradnje montažnog objekta.

Cross-laminated-Timber-CLT-gradnja

Osim što pruža odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju samim time i energetsku učinkovitost, također pruža i fleksibilnost u dizajnu, a npr. ugradnja stolarije je puno jednostavnija i preciznija u usporedbi s tradicionalnim načinima gradnje.

Popularnost CLT-a u svijetu raste velikom brzinom jer se može primjeniti u gradnji montažnih kuća, stambenih zgrada, stambenih četvrti i naselja, sanitarnih jedinica, modularnih montažnih kuća itd.

U Radman Homes-u prepoznali smo kvalitete CLT-a i fokusirali se na gradnju gotovih toaleta odnosno sanitarnih ćelija, manjih objekata do 45m2 te višestambenih jedinica većih od 300m2 te na taj način koristimo puni potencijal CLT-a. Također u sve naše obiteljske kuće koje gradimo u frame sustavu imamo mogućnost ugraditi gotovi toalet izgrađen do potpune završenosti kao modul od CLT ploča što je prvi primjer takve gradnje u svijetu.