Cijena montažne kuće – Što sve utječe na cijenu i koji su dodatni troškovi?

Radman Housing
Cijena montažnih kuća

Svjesni smo brojnih prednosti montažnih kuća u usporedbi s tradicionlanim metodama gradnje i kao društvo to pomalo prihvaćamo, ali kada dođe do trenutka da trebamo razmišljati o cijeni montažne kuće, obično se nad našim glavama pojave upitnici. Montažna gradnja je na našim prostorima još relativno nova pa često nismo dovoljno informirani i ne razumijemo troškove koje nosi sa sobom.

U nastavku ćemo pojasniti faktore koji utječu na finalnu cijenu montažne kuće odnosno okvirnu cijenu po metru kvadratnom za ključ u ruke, ali i stvari koje najčešće nisu uključene u cijenu pa ih treba računati kao dodatan trošak prilikom planiranja budžeta.

Ključni čimbenici koji utječu na cijenu montažne kuće

Veličina i dizajn kuće

Veličina kuće je važan faktor jer izravno utječe na različite aspekte izgradnje, funkcionalnosti i estetike. Veće kuće pružaju više prostora za život, skladištenje i rekreacijske aktivnosti, ali obično zahtijevaju dodatne materijale i više rada tijekom njihove izgradnje.

S druge strane, manje kuće su često isplativije za izgradnju i održavanje. Mogu se dizajnirati za maksimalnu iskoristivost prostora kroz učinkovite tlocrte i pametna rješenja. Manje kuće također je općenito lakše grijati, hladiti i održavati.

Osim veličine, arhitektonski dizajn igra značajnu ulogu u oblikovanju cjelokupnog izgleda i dojma kuće. Uključuje elemente kao što su vanjske fasade, stilovi krovova, položaji prozora, izbor materijala itd. Dobro osmišljen arhitektonski plan uzima u obzir čimbenike poput integracije prirodnog svjetla, ventilacijskih sustava, mjera energetske učinkovitosti dok stvara estetski ugodne prostore.

Kvaliteta i vrsta opreme koja se ugrađuje

Važno je razumjeti da kuća A može biti skuplja od kuće B iako su iste površine i dizajna, a to ponajviše ovisi o opremi koja se ugrađuje u kuću.

Dakle cijena montažne kuće ovisi o kvaliteti stolarije koja se ugrađuje, pločicama, kuhinji, sanitarijama, izvoru grijanja koji preferirate itd.

U Radman Homes-u smo za sve kataloške kuće pripremili katalog standardne opreme kako bi mogli što bolje iskazati finalnu cijenu kuće.

Vlastite preinake kuće odnosno projekta

Firme koje se bave gradnjom montažnih kuća najčešće imaju kataloge kuća te unaprijed pripremljene projekte za gradnju istih pa na taj način mogu ponuditi dosta niže cijene gradnje u usporedbi sa situacijama kada kupci imaju vlastite želje ili žele napraviti preinake na postojećim projektima.

U takvim situacijama se ide u projektiranje nove kuće, a to sa sobom vuče i znatno veće troškove.

Lokacija gradnje i troškovi pripreme lokacije

Troškovi pripreme gradilišta obuhvaćaju različite poslove potrebne za pripremu zemljišta za izgradnju. To uključuje čišćenje lokacije od svih postojećih građevina ili vegetacije, ravnanje zemlje i osiguravanje odgovarajuće odvodnje. Složenost ovih zadataka može varirati ovisno o stanju gradilišta i svim posebnim zahtjevima koje diktiraju lokalni propisi.

Izvedbe temelja također doprinose troškovima pripreme mjesta. Različite vrste temelja mogu biti potrebne ovisno o čimbenicima kao što su uvjeti tla, veličina i težina kuće, ali i lokalni građevinski zakoni.

Još jedna stavka koja ovisi o lokaciji gradnje je i sam transport predgotovljenih elemenata od kojih se kuća montira.

Cijena montažne kuće po kvadratu – ključ u ruke

Kada pričamo o sistemu gradnje „ključ u ruke“ znači da mi preuzimamo na sebe kompletan proces od ideje do uporabne dozvole. Dakle administrativni posao, projektiranje i građenje. Za sve ove korake se može definirati fiksna cijena tako da ne postoji mogućnost za skrivene ili dodatne troškove.

Cijena montažne kuće po sistemu ključ u ruke u Radman Homes-u ponajviše ovisi o katnosti te izvoru grijanja i klime. Za montažne kuće prizemnice iznosi oko 1.200,00€ po bruto kvadratu, a za kuće katnice oko 1.000,00€ po bruto metru kvadratnom. Navedene cijene sadrže i PDV.

Montažna kuća ključ u ruke

Što nije uključeno u cijenu montažne kuće?

Nasreću, kada se odlučite za opciju gradnje montažne kuće po sistemu ključ u ruke, velika većina troškova je iskazana u cijeni.

Ono što treba računati kao dodatni trošak su:

  • temelj
  • izvor grijanja i klime
  • trošak građevinske dozvole i komunalnih naknada – struja, voda itd.
  • trošak građevinskog nadzora kojeg angažira investitor
  • uređenje okućnice, gradnja ograda i hortikultura

Jesu li onda montažne kuće isplativije od stanova?

Prema podacima koje je objavio Lidermedia, prosječna cijena kvadrata stana u Hrvatskoj u 2022. godini iznosila je 2.658,00€, a tijekom 2023. godine nastavio se daljnji rast.

Kretanje cijene nekretnina u Hrvatskoj u posljednje tri godine

Montažne kuće kroz vrijeme ne gube na svojoj vrijednosti, štoviše, važno je napomenuti da montažne kuće imaju znatno veću energetsku učinkovitost od klasičnih zidanih pa osim što ne gube na vrijednosti, montažne kuće zapravo i štede naš novac kroz određeni vremenski period.

Gledajući isključivo financijsku stranu – da, gradnja montažne kuće je trenutno puno isplativija investicija od kupovine stana, pogotovo ako već imate zemljište na kojem bi gradili.